Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

Whey Proteini - Proteini sirutke

Whey Proteini - Proteini sirutke

Whey proteini, odnosno proteini sirutke se preporučuju kao dopuna ljudima koji nemaju normalnu/uravnoteženu prehranu (kod nekih bolesti, anoreksije, ...). S obzirom na to ne mogu biti štetni za zdravlje ako ih konzumirate u preporučenim dnevnim dozama. Oni se 3 puta brže apsorbiraju u crijevima nego obični proteini. Štetni mogu biti jedino ljudima koji nemaju enzim za razgradnju laktoze (alergični su na laktozu), tada mogu uzrokovati nadimanje i napuhavanje i štetno djeluju ako se konzumiraju.
Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima pročišćavanja (ultrafiltracijom, mikro i nanofiltracijom).
Proteini sirutke se mogu pronaći u 3 oblika:

Koncentrat se dobiva procesom ultrafiltracije, a sadrži 80% proteina sirutke. Ovako dobiveni proteini sirutke su jeftiniji od ostalih preparata, ali sadrže nešto laktoze i još nekih nečistoća. Sadrže nizak nivo masti i kolesterola, ali imaju i veću vrijednost bioaktivnih tvari, te ugljikohidrata u obliku laktoze.

Izolat se dobiva metodom ionske izmjene, a sadrži proteine sirutke 90%-tne čistoće. Prerađeni su tako da se odstrani mast i laktoza, međutim tako se i odstrane i neke supstance (sub-frakcije) koje imaju blagotvoran efekt na zdravlje i imunološki sustav poput laktoferina, ß-laktoglobulina i imunoglobulina. Drugi postupak za dobivanje izolata je metoda mikro ili nanofiltracije, kojom se dobivaju proteini sirutke 90-94%-tne čistoće (protein ON 100% Whey Gold Standard je dobiven metodom mikrofiltracije), ali su i biološki aktivne frakcije sačuvane jer se proizvode pod niskim temperaturama i bez kiselih kemijskih uvjeta.

Hidrolizirani whey pripravci (ON Platinum Hydrowhey) su parcijalno hidrolizirani, te lakše probavljivi (brže se apsorbiraju). Glavna razlika među vrstama whey proteinskih pripravaka je brzina apsorbcije: najbrži je hidrolizat, pa onda izolat i na kraju koncentrat (odnosi se na sirutku, druge vrste proteinskih pripravaka su još sporije).
Whey proteini/proteini sirutke najveći su izvor svih esencijalnih amino kiselina, a esencijalne amino kiseline su one koje naše tijelo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi u organizam uravnoteženom dnevnom prehranom. Njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Whey protein je bogat čitavim lancem amino kiselina (BCAA); leucinom, izoleucinom i valinom. Veća biološka vrijednost proteina sirutke u odnosu na proteine mlijeka rezultat je visokog udjela lizina (40% više) te cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke oko 10 puta veći nego u kazeinu. Također bogat je glutaminom koji sadrži otprilike 60% svih slobodnih amino kiselina. Glutamin ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića.
Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Koriste se kao suplement za povećanje čiste mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima. Proteine sirutke najbolje je uzimati sa vodom, jer ako se uzimaju sa mlijekom, kazein iz mlijeka usporiti će apsorpciju proteina sirutke, zbog toga se preporučuje konzumiranje sa mlijekom pred spavanje. Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobroga zdravlja imunosnog sistema.

Podijeli