Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

Višak testosterona uzrokuje gubitak kose???

Višak testosterona uzrokuje gubitak kose???

Izdvojite 3 minute svoga vremena, pročitajte tekst i naučite nešto više o tome koja su najvažnija pravila za sportaše i bodybildere kada je u pitanju utjecaj testosterona na gubitak kose. Savjeti o kojima ćemo pisati u nastavku vam zaista mogu pomoći u prevenciji i zaustavljanju gubitka kose.

Istraživanja o gubitku kose (koja su zbunjivala naučnike godinama) u današnje vrijeme su jako napredovala, a pokazalo se da je kod muškaraca najčešći uzrok gubitka kose androgena alopecija (tj. gubitak kose uzrokovan visokim nivoom određenih „muških hormona“).

Najnovija istraživanja koja su provedena na ovu temu su otkrila dva  faktora koja dodatno pogoršavaju problem gubitka kose. Oni su:

-       Razni upalni procesi u tijelu (razne alergije i netolerancija na određenu hranu)

-       Zagađenost okoliša: zagađivači i hemikalije koji su dio našeg savremenog svijeta imaju značajan uticaj na gubitak kose

 

3 pravila kojih se trebamo pridržavati kako bismo spriječili gubitak kose

 

Razlozi gubitka kose

Faktor 1 – Androgena alopecija

Godinama su naučnici vjerovali da je jedini krivac za androgenu alopeciju muški hormon – testosteron, dok istraživanja nisu pokazala da je glavni krivac DHT hormon.

DHT (puni naziv dihidrotestosteron) je nusprodukt testosterona i treba ga posmatrati kao neprijatelja broj jedan kada je u pitanju vaša kosa. Pod uticajem DHT-a folikule se minijaturiziraju i neki  folikuli tako i nestanu, drugi ostaju nesposobni da nastave rast kose i rezultat je gubljenje kose.

Sportaši i bodybilderi zbog jako teških i zahtjevnih treninga koriste suplemente da bi održali zadovoljavajući nivo testosterona ili ga podigli na veći nivo, i to predstavalja problem budući da je , kao što smo već i pisali, testosteron krivac za gubitak kose.

Nedavna studija je pokazala da čak i kreatin (najpopularniji i najučinkovitiji suplement) povećava nivo DHT-a značajno (56% nakon 7 dana korištenja).

Povećan testosteron je ono što je poželjno jer nam pomaže u izgradnji mišića i snage i pomaže u gubitku viška masnih naslaga.

Ali...

...povećan nivo testosterona može dovesti do većeg nivoa DHT-a u tijelu. (naravno ako se pridržavate zdravog režima trening programa i zdrave prehrane vi možete održati vaše tijelo snažnim i zdravim, i smanjiti šanse za gubitak kose, ali postoji još nešto što možete učiniti da spriječite gubitak kose).

Budući da je DHT hormon glavni krivac za gubitak kose, od procesa restauracija i obnove kose lijekovima predviđenim za tu namjenu se zahtijeva da se nivo DHT-a u tijelu svede na najmanji mogući nivo ili da se hormon blokira. Postoje dvije vrste lijekova trenutno odobrenih od strane FDA za borbu protiv androgene alopecije. To su: minoxidil (ROGAINE®) i finasterid (Propecia ®). Međutim veliki problem sa ovim lijekovima je taj što je mnogo osoba imalo loša iskustva sa neželjenim nuspojavama.

Istina, minoxidil je veoma efikasan, ali treba biti obazriv jer prečesta upotreba izaziva bol u grudima, alergiju kože i zamagljen vid.

Finasterid je lijek koji blokira DHT u  cijelom tijelu. DHT ima značajnu ulogu u stvaranju mišične mase, snage i održavanju normalne seksualne funkcije tako da blokiranje ovog hormona u cijelom tijelu  i nije baš najpametnija odluka.

Sigurno se pitate šta je to onda što trebate učiniti da biste se na siguran i jednostavan način izborili sa DHT-om?

Smjesa poznata kao Polysorbate 80 je vrlo jednostavan i potpuno siguran prehrambeni aditiv. U knjizi „Produženje života: Naučni pristup“, u kojoj je i prvi put spomenut ovaj fantastični lijek, autor je na osnovu provedene studije došao do podatka da je 60% ispitanika ostvarilo ponovni rast kose nakon samo 6 mjeseci upotrebe ovog lijeka. Postoje dvije teorije o djelovanju Polysorbate 80:

-       Prvo, djeluje kao sredstvo za čišćenje (dubinsko čišćenje), površinski aktivna tvar (snižava površinsku napetost tekućine) i emulgator.

-       Drugo, Polysorbate 80 omogućava oslobađanje histamina koji se dalje širi i time se povećava protok krvi i hranjivih tvari u folikule kose, što je naravno jako poželjno.

Pa zašto svi ne koriste ovaj lijek???

Odgovor je jednostavan. Zato što postoji nešto što je lako dostupno i predstavlja opasnost tržištu mnogobrojnih preparata protiv gubljenja kose. To je zapravo toliko kontroverzno da je priča o ovom proizvodu 1992. godine dobila i sudsi epilog. Iako su postojali brojni svjedoci koji su potvrdili da je upotreba ovog proizvoda pokazivala odlične efekte, takva tvrdnja postala je ilegalna.

Da li je onda Polysorbate 80 sve što vam je potrebno? Ne, postoji mnogo toga što biste prethodno trebali znati...

Faktor 2 - Ishrana i upalni procesi

Ako ste sportaš ili bodybilder vi već znate i svjesni ste da su zdrave namirnice i zdrav program ishrane ključni za zdravlje i uspjeh u vašem sportskom programu. Dijeta  koja se bazira na prirodnoj i organskoj ishrani vam također može pomoći u održavanju dobrih sportskih rezultata i zdravog organizma i pri tome doprinjeti održavanju zdrave i dobre kose.

Ako ste zabrinuti za gubitak kose vi morate biti svjesni činjenice da morate voditi računa o svom zdravlju i sprječavati pojavu hroničnih upalnih procesa u vašem tijelu, koji se javljaju kao rezultat unosa namirnica koje vaše tijelo ne podnosi i prema kojima je netolerantno. Većina osoba je svjesna da je hronična upala jedan od glavnih faktora u mnogim ozbiljnim poremećajima, ali isto tako mnoge osobe ne znaju da je to također jedan od faktora gubitka kose.

Povećajte potrošnju antioksidansa kao što su visokokvalitetna riblja ulja i pokušajte smanjiti konzumaciju ili upotpunosti izbacite sljedeće namirnice iz vašeg programa ishrane:

-       Pšenica/gluten (koja se pokazala kao jedan od bitnih uzroka pojave upalnih procesa kod mnogih osoba)

-       Mliječni proizvodi (koji su se pokazali kao jedan od bitnih uzroka pojave uplanih procesa kod mnogih osoba)

-       Alkohol (koji povećava nivo DHT-a)

Mnoga istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su konzumirale organsku hranu, pri tome izbjegavajući prerađenu hranu, nisu imale problema sa gubitkom kose. Dakle, konzumirajte što više voća, povrća, ribu itd. Svi vitamini koje unesete u organizam će imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje i normalan rast i razvoj, no kada je upitanju rast kose tada se posebno izdvaja vitamin pod nazivom biotin. Biotin je vitamin B i igra najvažniju ulogu u rastu kose te sprječava njeno pretjerano opadanje. Nalazi se u mnogim namirnicama a najviše u blitvi, orasima, jajima, bobičastom voću i povrću.

Faktor 3 - Zagađenje/hemikalije

Gubitak kose se povećao u zadnjih nekoliko godina, i kao što je već spomenuto, jedan od faktora koji se često povezuju sa gubitkom kose je zagađenje okoline u kojoj živite, vaših domova, i hrane koju jedete.

Nakon što je urađeno toliko  istraživačkog posla, i nakon toliko razgovora sa stručnjacima, došlo se do podataka zbog kojih se mnogo osoba uistinu zabrinulo...

Mnoge osobe su sigurne i vjeruju da svoju kosu održavaju čistom, tako što je redovno peru, ali nakon što pročitate tekst znat ćete da je to moglo utjecati na oštećenje vaše kose.

Dakle Došlo se do slijedećih saznanja:

Većina šampona sadrži potencijalno toksične sastojke koji nisu dozvoljeni u hrani koju jedemo, ali su na neki način dozvoljeni za utrljavanje po koži? (ono što utrljate na kožu se apsorbuje unutar organizma).

Zato ne stavljajte na kožu stvari koje ne biste inače mogli pojesti.

Sljedeći put kad budete u kupovini provjerite sastojke na šamponima i bočicama regeneratora te provjerite da li se sljedeća četiri toksična sastojka nalaze u njima:

-       Hemijski sastojak: Sodium Lauryl Sulfate. Hemikalija koja se koristi da bi vas šampon imao dovoljno pjene. Međutim ovo može iziritirari vašu kožu i oči. U suštini istraživanje koje je provela USA EPA da velike koncentracije ove hemikalije dovode do jake iritacije kože i gubitka kose, dobro ste pročitali gubitka kose. Budite oprezni jer se SLS može navoditi i kao: ammonium-laurel-sulfate, Aquarex-ME, sodium-dodecylsulfate, sodium-lauryl-sulfate, sodium-laureth-sulfate, A12-00356, Akyposal-SDS, Aquarex-methyl, sulfuric-acid, sodium-salt-sulfuric-acid.

-       Hemijski sastojak: Dioxine. Ovo je poznati kancerogen (dovodi do rizika pojave raka). ĐŒinjenica je da je FDA od 1985. godine pokrenula volontersku regulaciju za limitiranje koncentracije dioxina u proizvodima za ljepotu i njegu.

-       Hemijski sastojak: DEA ili Diethanolamine. DEA može stvoriti reakciju sa kontaminentima i nitratnim prezervativima i tako formirati NDEA, također jedan od poznatih kancerogena.

-       Hemijski sastojak: Propylene Glycol. Ako ste pametna glava onda  prepoznajete da se ovaj sastojak antifriza za auto. Iako je ovo hemikalija za koju se provjereno zna da izaziva iritaciju kože, ipak se koristi u šamponima i dezodoransima.

Cilj ovog teksta nije da vas izbezumi i natjera vas na pomisao da vas vaš šampon ubija. Cilj je da budete dobro informisan konzument. Postoje veoma važne informacije za one koji žele da imaju zdravu i jaku kosu.

Pobrinite se da vaš šampon daje svaku moguću prednost vašoj kosi:

-       Osigurajte se da se u njemu ne nalaze potencijalno toksične hemikalije: sodium lauryl sulfate, dioxane, DEA, propylene glycol.

-       Da sadrži Polysorbate 80 za ciljani DHT

-       Da sadrži Biotin koji hrani vašu kosu.

-       Da sadrži Panthenol (Provitamin B5) koji zadebljava dlaku.

-       Da ne skida prirodna ulja koja se nalaze na vašem tjemenu.

-       Da sadrži ulje Jojobe za prirodno čisšćnje.

-       Da ima balansiranu PH vrijednost.

Problem je što je veoma teško naći šampon koji ne sadrži ove hemijske komponente i koji sadrži Polysorbate 80 i Biotin.

 

9 savjeta za prevenciju opadanja kose:

Počnite danas za jaču kosu koju ćete imati sutra!

Ne postoji nikakvo magično sredstvo koje će garantovati glavu punu kose ali ako svakodnevno koristitie pamenti program za prevenciju kao što su savjeti napisani ispod značajno ćete povećati pojavu zdrave i jake kose..

Ne odlažite započinjanje prevencijskog programa. Iako je vaša kosa jaka i sjajna sada mnogo je bolje da preventivno riješite problem nego da ga liječite.

Počnite sada i ne prestajte nikad.

1. Perite kosu često sa šamponom koji je usmjeren na DHT. Idealno je jednom dnevno, ovo će održavati folikulu dlake čisto bez DHT-a, ulja i drugih nečistoća

2. Očetkajte kosu prije neko je operete. ĐŒetkanjem kose se rješavate dijelova peruti i nečistoće što doprinosi jačoj i zdravijoj kosi.

3. Kosa je najslabija kad je mokra. Da biste osigurali da ne dođe do pucanja vlasi osušite kosu fenom (ili još bolje na prirodan način), i ne trljajte i ne koristite češalj ili četku.

4. Pažljivo sušite. Velika toplota koja dolazi od fena za kosu može napraviti štetu na folikulama dlake.

5. Masirajte, masirajte i još masirajte. Stimulacija tjemena 1-3 puta dnevno po nekoliko minuta lagane masaže vlasišta ili nježnog četkanja za pojavu zdrave cirkulacije krvi (kao i u mišićima)

6. Održavajte nizak nivo tjelesnih masnoća - jer postoji jaka veza između visokih tjelesnih masnoća i gubitka kose.

7. Umanjite konzumaciju alkohola - alkohol podiže DHT.

8. Jedite hranu koja je zdrava, prirodna, organska i neprerađena kao što su pšenica i proizvodi od mlijeka i osigurali dovoljno proteina, biotina i selena, da biste izbjegli moguće alergije

9. Koristite šampon koji ne sadrži industrijske prerađevine kao Sodium Lauryl Sulfate ali sadrži Polysorbate 80, Biotin i Pro-vitamin B5 i mnoge voćne, biljne ekstrakte koji mogu biti dobri za podršku zdravlja kose i vlasišta.

 

Optimum Nutrition Kreatin

Podijeli