Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

Sklekovi - 5 vrsta koje možete raditi bilo gdje

Sklekovi - 5 vrsta koje možete raditi bilo gdje

Vjerovatno ste svog trenera koji bi vam u teretani zadao da radite sklekove smatrali tiraninom i suviše strogim. Vjerovatno ste tada i pomislili da tu vježbu više nikada nećete raditi. Ali razmislite još jednom, jer su sklekovi najbolji način da razvijete svoje grudi, ramena i gornji dio leđa. U nastavku vam nudimo 5 načina izvođenja sklekova koje možete raditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Vaš cilj: 10 do 15 ponavljanja svake serije. Fokus je na pravilnoj tehnici izvođenja vježbi: ispravan položaj, zategnut stomak i stražnjica, stalno kretanje i potpuno istezanje ruku.

-       Standardni sklekovi: Lezite na pod tako da vam je lice okrenuto ka podu, a neka vam dlanovi budu u nivou sa ramenima a prsti prema naprijed. A prilikom dizanja potrudite se da svoju težinu prebacite na dlanove i prste. Spustiti se i ponoviti. Ukoliko želite više raditi na grudima onda stavite ruke u širi položaj (neka ne budu u ravni sa ramenima), a ukoliko želite više vježbati leđa i tricepse  onda približite ruke tako da se dodiruju palčevi i kažiprsti ruku.

-       Sklekovi pod nagibom: Stanite ispred zida na udaljenosti od 2 do 3 metra, ispružite ruke, dodirnite zid svojim dlanovima i na njih prebacite težinu. Polako spuštajte svoje grudi prema zidu, držeći koljena i leđa ravno. Vratite se u početni položaj i nastavite ponavljati.

-       Sklekovi na kupi: Zauzmite položaj za izvođenje standardnih sklekova ali noge dignite na klupu. Pazite da vam leđa i noge budu ravne. Spuštajte svoje grudi prema podu i nastavite sa ponavljanjem. Vodite računa da tjelesnu težinu prebacujete na ruke.

-       Sklekovi sa stolicama: Uzmite dvije stolice i postavite ih tako da su naslonjači stolica okrenuti jedan prema drugome. Stanite između stolica i podesite razmak tako da bude malo širi od vaših ramena. Uhvatite vrhove naslonjača i ispravite vaše ruke. Savijete vaše noge prema nazad tako da držite savijena koljena. Polako se spuštaje prema dolje dok vaše nadklatice ne bude paralelne, a zatim se vratite u početni položaj.

-       Sklekovi na koljenima: Neka vam gornji dio tijela bude zategnut, a leđa ravna. Zauzmite standardni  položaj za sklekove. Ruke bi trebale biti u širini ramena, a noge oslonite na koljena, ne stopala. Spustite se na rukama tako da vam grudi skoro dotaknu pod. Potisnite se prema gore dok vam ruke u potpunosti ne budu ispružene. I ponavljajte.

 

Podijeli