Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

Previše proteina?

Previše proteina?

Vaša visoko proteinska prehrana je mnogo sigurnija nego što to mnogi nutricionisti žele vjerovati.

Šta je protein?

Proteini su gigantske molekule koje se sastoje od manjih jedinica zvanih aminokiseline. Postoji 20-ak aminokiselina potrebnih za izgradnju proteina u ljudskom organizmu. Nakon unosa hrane, za vrijeme probave proteini se probavnim procesima razgrađuju na aminokiseline, a tijelo nakon toga te aminokiseline razdvaja i upotrebljava u različite svrhe. Protein je u cjelini iznimno važan nutrijent i kao pojedinac najvažniji je za mišićnu izgradnju i regeneraciju.“U svim stanicama tijela proteini obavljaju ključne funkcije, a prisutni su u brojnim oblicima.“- kaže Tabatha Elliot, dr. sc koji je intenzivno proučavao proteine i njihovu ulogu u ljudskom organizmu, na univerzitetu Texas Medical Branch (Galveston). „Proteini se nalaze u svim dijelovima ljudskog tijela, kao na primjer, mozgu, krvi, noktima, kosi a od proteina su građeni enzimi i hormoni.“Također, proteini su odgovorni i za niz drugih stvari, od izgradnje mišića do transporta drugih supstanci (kao što su vitamini i minerali). U konačnici, bez proteina ni naše tijelo ne bi moglo funkcionisati.

Osobe koje ne unose dovoljno proteina u svoj organizam suočavaju se sa problemima i prislijavaju svoje tijelo da troši vlastite proteine kako bi zadovoljio energetske potrebe, čime se uzrokuje nedostupnost proteina za ostale važne funkcije.

Koliko proteina je dovoljno?

Postoji nekoliko načina kojim se utvrđuje koliko proteina prosječna osoba treba unijeti u svoj organizam da bi ostala zdrava. Međutim prema standardima FNB (Federation of Natural Bodybuilding)preporučeni dnevni unos proteina je 0.8 grama po kilogramu tjelesne težine. To znači da je za muškarce i žene u dobi između 19 i 70 godina preporučeni dnevni unos oko 0.4 grama po kilogramu tjelesne težine. To je relativno mali udio, zar ne?

Ponekad ćete vidjeti da je preporučena  dnevna količina proteina za muškarce 56 grama proteina. Ova mjera je izvedena na temelju tjelesne težine od 70 kilograma za prosječnog muškarca. Mnogi bodybuilderi imaju tjelesnu težinu veću od 70 kilograma, koje je pravilo za njih? Kada je riječ o bodybuilderima, sportašima, ne primjenjuju se ista pravila kao sa osobama koje nisu sportaši. Realniji statistički podaci o dnevnom unosu proteina za sportaše se mogu pronaći u u radu dr. Peter Lemona, koji je na osnovu straživanja o prehrambenim navikama  i potrebama sportaša došao do zaključka da je potreba za proteinima kod sportaša otprilike dvostruko veća u odnosu na potrebe onih koji nisu sportaši. ĐŒlanak je objavljen u časopisu International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 1998. godine, a podržan je i od strane američkog koledža za sportsku medicinu.

 

Da li je previše proteina štetno?

Energetska vrijednost proteina približna je 4 kcal po gramu, kao i kod ugljikohidrata. U svakodnevnoj prehrani većina od nas unese više proteina nego što je preporuka i to samo putem hrane. Prije nego što se proteini apsorbiraju u krv, unutarnji enzimi i kiseline ih razgrađuju na sastavne dijelove - aminokiseline i kratke lance aminokiselina, peptide. Ove male proteinske blokove tijelo koristi u različite svrhe: za izgradnju i održavanje tjelesnih tkiva, za stvaranje probavnih enzima, održavanje sustava imuniteta i mnoge druge procese koji znače život. Neiskorišteni proteini se pretvaraju u masti i šećere i zatim pohranjuju. Drugim riječima, višak proteina rezultira debljim tijelom, a ne većim mišićima! Dakle to je osnovni problem kod unosa previše proteina - veća kilaža. Jer uz povećani unos  proteina potrebno je provesti adekvatni trening mišićne snage. U protivnom bi se dodatne unesene kalorije manifestirale u vidu deponiranih masti, a ne kao dodatna mišićna masa. Isto tako, imajte na umu da je vježbanje s otporom (dizanje utega) jedan  od najboljih načina kako kosti održati snažnima i regulirati kalorijski unos. Naša preporuka je da unesete najmanje 2 grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine, ali iz kvalitetnih izvora uz nekoliko proteinskih napitaka prije i poslije treninga te pred spavanje.

Dodavanje izvjesne količine proteina u ovaj proteinski miks može biti korisno za oporavak mišića, ali je jasno da većina suplemenata nakon vježbanja treba neupitno sadržati ugljikohidrate.

Vaša visoko proteinska prehrana je mnogo sigurnija nego što to mnogi nutricionisti žele vjerovati.

 

Podijeli