Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

Kofein pojaćava snagu pri dizanju utega

Kofein pojaćava snagu pri dizanju utega

Najpopularniji svjetski stimulans (kofein) može biti dio vaše najdraže formule prije vježbanja. Dokazano je da pomaže u poboljšanju izvođenja vježbi dok u isto vrijeme smanjue procenat stečenog napora. Sad se postavlja pitanje koliko je koefina dovoljno? Istraživanje objavljeno u žurnalu Medicina i znanost u sportu i vježbanju pokušava da odgovori na ovo pitanje u odnosu na podizanje utega i čučnjeve.

Istraživači su grupi od 13 iskusnih podizača tegova dali placebo ili dozu kofeina od 3 mg, 6 mg, ili 9 mg po kilogramu tjelesne težine. Onda su mjerili izdržljivost tijela i mišićnu snagu tokom čučnjeva i podizanja utega koristeći opterećenja jednaka 25%, 50%, 75% i 90% po jedinici od 1RM.

Koristeći lakša opterećenja (25% i 50% po jedinici od 1RM), sve kofeinske doze su značajno povećale izdržljivost tijela upoređujući ih sa placebom, ali potrebno je 9 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase da bi se energija povećala na 90% po jedinici 1RM. Kao što ste mogli očekivati, veće doze su također povećale frekvenciju neželjenih učinaka.

Momenat prave snage: Za osobu od otprilike 82 kilograma, 3 mg po kilogramu tjelesne mase isnosi 246 mg kofeina, što je jednako kao i otprilike tri šoljice kafe. 9 mg po kilogramu tjelesne mase bilo bi jednako dozi od 738 mg. Mnogi ljudi se neće moći nositi sa ovolikom količinom koefina. Da biste pronašli dozu koja Vam najbolje odgovora, počnite sa veoma malim dozama i onda ih postepeno povećavajte po potrebi.

 

PRE-WORKOUT ENERGIJA I FOKUS

 

 

Suplementacija koja se koristi prije treninga nije neka novost. Ono što je uzbudljivo u vezi Platinum PRE-a je ON-ova posvećenost tome da koristi efektivne sastojke u količinama koje su jasno prikazane u tabeli sa sastojcima kako bi svi mogli da ih vide. Ne postoji marketinški trik kod ovog proizvoda. Ova pre-workout formula je čisti biznis, baš kako ste i navikli od Optimum Nutrition-a.

Naravno, od ON-a očekujete da pruži više i ovaj pre-workout platinum nivoa nije izuzetak u tome. Pored energije i fokusa, ova formula potpomaže izvedbu treninga sa beta alaninom i citrulinom. Novi ekstrakt voća pospješuje metabolizam a jedinstveni PhytoBlend upotpunjava paket. Oni koji žele više oslanjaju se na Optimum Nutrition.

 

Dvije mjerice pružaju:

 

Podijeli