Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

8 zdravih namirnica za jesen

8 zdravih namirnica za jesen

Iako je ljeto iza nas a jesen jeveć odavno  kalendarski stigla, to nije razlog niti izgovor da vi prestanete vježbati i pridržavati se zdravog načina prehrane.  U nastavku vam  pišemo nešto više o zdravim sezonskim namirnicama  koje vam  preporučujemo kao sastavni dio vaše svakodnevne  ishrane. Jesen je svakako idealan period da učinite vašu prehranu zanimljivom i raznolikom i da birate svježe sezonske namirnice, i na taj način održavate i zdravlje i izgled na zavidnom nivou, i budete spremni za naredno ljeto bez puno napora.

1.  Jabuke

Ove godine, obuzdajte potrebu da jabuke oblažete cimetom i gnječite ih u kašu. Umjesto toga, uživajte u okusu ovog svježeg voća bez dodatnog šećera ili masti.

Iako su jabuke voćke koje su  dostupne tokom cijele godine, jesen je period u kojem možete naći najviše vrsta jabuka: Red Delicious, Granny Smiths koja je možda i najprepoznatljivija od svih jabuka, Fuji i svaka od njih ima svoj jedinstveni i prepoznatljivi okus kao i mnoštvo vitamina i zdravih sastojaka. Jabuke sadrže antioksidanse, hranjive tvari koje usporavaju proces starenja i neke bolesti i na taj način produžuju prosječni životni vijek za 10 godina. Također, jabuke sadrže mnogo vlakana koja  smanjuju rizik od srčanih bolesti i jedna srednja jabuka osigurava oko 4 grama vlakana ili 17 % vaše dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna od kojih se jabuka sastoji vam omogućuju da imate osjećaj sitosti i smanjen apetit, što vam svakako može biti dodatni motiv da počnete vježbati. Antioksidansi vam omogućavaju da u procesu vježbanja budete još izdržljiviji.

Kako izabrati jabuku?

Birajte tvrde i zrele jabuke. Niste sigurni u pravi izbor, da li ste izabrali svježe i prirodne jabuke?  Najbolji način da budete sigurni u pravi izbor je da lagano „kucnete“ jabuku pri čemu tup zvuk znači da je jabuka zrela.

  1. Tikva

Tikva u sebi sadrži vrlo hranjive sastojke kao što su beta karoten, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, kalij, vitamin A i vrlo malo kalorija i ugljikohidrata i možete dobiti više od 200 posto vrijednosti preporučenog dnevnog unosa ovih sastojaka koji pomažu održavanju stabilnog zdravstvenog stanja. U kojem god obliku tikvu konzumirate, bilo da se radi o palačinkama, muffinama, kolačima, ona zadržava svoje zdrave sastojke i preporučuje se kao jako zdrava i hranjiva namirnica za jesen. Također, sjemenke iz tikve se mogu koristiti u  zdravstvene svrhe: ispecite ih i redovno konzumirajte i ne brinite o visini vašeg holesterola.

Kako izabrati tikvu?

Birajte teške tikve sa vrlo tvrdom korom tako da kada pritisnete prstima ne ostane udubljenje, zatim birajte suhe tikve jer postojojanje bilo kojeg znaka vlažnosti može značiti da se radi o nezreloj namirnici.

  1. Brokula

Bilo da je konzumirate pečenu, kuhanu ili prženu brokula predstavlja snažan i moćan izvor zdravlja zbog svojih prirodnih i ljekovitih sastojaka. Odličan je izvor vitamina C i A, kalcija i smanjuje rizik od depresije, srčanih bolesti  te gubitka vida i sluha. Brokula vam osigurava dnevni unos folne kiseline od 104 mikrograma po šoljici, odnosno ¼ potrebnog dnevnog unosa.

Kako izabrati brokulu?

Najukusniju brokulu možete odabrati tražeći čvrsto zatvorene grozdove cvjetova tamnozelene ili ljubičaste boje. Tamnozelena brokula sadrži više klorofila, beta-karotena i vitamina C, a ljubičasta sadrži veću koncentraciju flavonoida. Stabljike moraju biti čvrste, a listovi ne smiju biti uveli. Izbjegavajte brokulu čiji cvjetovi nisu kompaktni ili nemaju jednaku boju. Oni ne smiju biti žuti, oštećeni ili imati žute cvatove - to ukazuje da su stari. Ne kupujte brokulu čije su stabljike preširoke, šuplje i drvenaste. Provjertei dijelove koji bi mogli biti pokvareni ili imaju neugodan miris.

  1. Kelj

Ako niste već u vašoj pehrani koristili kelj, onda je ovo idealno vrijeme da to učinite. Kelj je jedna od najzdravijih namirnica i što više je konzumirajte posebno u jesen, kada kelja ima u izobilju. Kelj sadrži 10 posto preporučene dnevne količine omega-3 masnih kiselina na jednu šoljicu, i fantastičan je izvor vitamina C koji je nepophodan za normalan razvoj kostiju. Kelj sadrži više željeza od govedine i budući da sadrži u sebi visok udio vitamina C i A odlično podržava vaš imunološki sistem i ubrzava oporavak.

Kako izabrati kelj?

Birajte kelj sa tamno zelenim liskama, svjež i izbjegavajte kelj čije liske imaju žutu boju jer to automatski aludira na staru i nezdravu namirnicu.

  1. Kesten

Kesten sadrži  snažnu dozu vitamina B6 koji ima jako važnu ulogu u održavanju snažnog imuniteta. To je odlična namirnica bogata prehrambenim vlaknima  i pomaže održavanju stabilne razine šećera u krvi. Kesten sadrži 4 grama vlakna po dozi i jako malo masnoće za razliku od ostalih orašastih plodova. Također, u usporedbi sa ostalim orašastim plodovima kesten ima daleko manje kalorija. Jedna šoljica sadrži samo 350 kalorija u odnosu na 854 kalorija koje se nalaze u kikirikiju.  Od kestena se također pripremaju i razne supe, čorbe, pirei, dodaci jelima i mnoge poslastice.

Kako izabrati kesten?

U ovom slučaju vaše uši su te koje će napraviti najbolji izbor. Birajte onaj kesten kod kojeg se ne čuje „klepetanje“ kada ga protresete.

  1. Peršun

Korijen peršuna oblikom podsjeća na mrkvu i može se koristit i kuhati na isti način kao i mrkva. Ima delikatesni i osvježavajući okus i koristi se kao dodatak mnogim jelima. Peršun je puno više od začina koji poboljšava okus vaše hrane. Vrlo se lako može isjeckati na kockice i dodati u supe, čorbe i čak se može i pržiti. Ima jako malo kalorija a odličan je izvor vitamina A i C.

Kako izabrati peršun?

Birajte peršun sa lišćem koje ima tamnozelenu boju, a izbjegavajte grane koje su žute i uvenule.

  1. Kruška

Kruška osim što je sočna i ukusna voćka, zahvaljujući svojoj kombinaciji vitamina jača vaš imunitet. Odličan je izvor vitamina C i jedna velika kruška osigurava do 16 posto dnevne vrijednosti vitamina C i osigurava 4 grama vlakana. Također, odličan je izvor topivih vlakana, folne kiseline, fosfora, kalija, željeza i ima odlična ljekovita svojstva.

Kako izabrati krušku?

Birajte čvrste kruške tamnije boje. Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju. Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana.

  1. Repa

Repa je prije svega odličan izvor vitamina C, vitamina B6, kalcija i magnezija. Sadrži jako malo kalorija, i jedna repa sadrži samo 53 kalorije i osigurava 3,2 grama dijetalnih vlakana. Ukoliko želite sebi napraviti jedan zdrav i niskokaloričan obrok onda je repa sa sa pilećom supom idealan odabir za vas.

Kako izabrati repu?

Birajte čvrstu, glatku i tešku repu i provjerite da ne postoje neke pukotine ili mekana mjesta.

 

Podijeli