Savjetni centar

Savjetni centar

Preporučeni plan

11 ćinjenica o steroidima

11 ćinjenica o steroidima

1. Steroidi su vrsta droge koja se koristi u medicinske svrhe. Anabolični steroidi su droga koja zamjenjuje hormone kao testosteron i estrogen,koji se često nedozvoljeno koriste u svrhu poboljšanja fizičkog izgleda

2. Anabolički steroidi mogu biti preporučeni od strane doktora u slučaju kašnjenja puberteta ,raka ili side,nikada se ne smiju uzimati na svoju ruku.

3. ĐŒesto puta,oni koji zloupotrebljavaju steroide ,uzimaju 10 do 100 puta veću dozu od one koju bi prepisao doktor u svrhu liječenja.

4. Uobičajene posljedice uzimanja steroida su nagle promjene raspoloženja ,nasilno ponašanje ,nesanica ,razdražljivost i ograničena moć rasuđivanja.

5. Posebno kod muškaraca,steroidi uzrokuju smanjenje testisa ,rast grudi ,gubitak kose ,sterilnost  i veliki rizik od raka testisa.

6. Koristenje steroida medju tinejdžerima se smanjilo u posljednoj dekadi  2005. 4 procenta srednjoškolaca koristilo je ili probalo steroide ,dok je u 2012. godini taj procenat opao na 1,8 procenata.

7. Anabolični steroidi uobičajeno su korišteni medju mladim sportistima kako bi se dodatno nabildali. Nažalost neprimjerena upotreba steroida (čak i u mladoj dobi)uzrokuje  zakržljali rast ,zatajenje bubrega ,oštećenje jetre i povećava rizik od srčanog udara .

8. Tinejdžerke koriste steroide u svrhu poboljšanja ili promjene fizičkog izgleda. Kod djevojčica u pubertetu  korištenje steroida uzrokuje dlakavost ,duboki glas ,smanjenje grudi i trajne promjene menstrualnog ciklusa .

9. Steroidi su ozbiljne droge koje izazivaju ovisnost.Prestanak korištenja obično vodi u depresiju i povlačenje u sebe, što uzrokuje nedostatak volje za druženjem i socijalizacijom.

10. Jedan od načina uzimanja steroida je putem injekcija ,koje se ubrizgavaju direktno u mišić.Obzirom da injekcije nisu uvijek sterilne to znači dodatni rizik za one koji na ovaj način uzimaju steroide,izloženi su opasnim bolestima popuput HIV-a ili hepatitisa.

11. Razvijen je i program ATLAS za muškarce i ATHENA za žene koji se bavi borbom protiv korištenja ovih droga.

 

Podijeli