Briga o kupcima

Briga o kupcima

Često postavljana pitanja (ČPP)

PREGLED NAMIRNICA

FINO PODEŠAVANJE VAŠIH PERFORMANSI

 


 

PREGLED NAMIRNICA

Koji je uticaj multivitamina kod aktivnih odraslih osoba?
Vitamini i minerali poboljšavaju sveukupno zdravlje na više načina. Poznatiji kao mikronutrijenti oni pomažu tijelu da razloži i procesuira makronutrijente – proteine,karbohidrate i masti. Vitamini i minerali također imaju uticaj na vaše fizičke i mentalne performanse. Jedan od primjera je potassium koji pomaze kod kontrakcija mišića. Primjetno je kako aktivni pojedinci imaju veće potrebe za makronutrijentima nego drugi.

Da li su masti važne za sportsku izvedbu?
Postoje različiti tipovi masnoća,neke od njih su od vitalnog značaja za mnoge metaboličke procese. Esencijalne masne kiseline se nazivaju "esencijalnim" jer ih tijelo ne može samo proizvesti. One mogu jedino biti unijete kroz ishranu. Pored njihovog značaja za zdravlje kose,kože i noktiju pomažu i kod bezbroj metaboličkih procesa i mogu se koristiti kao gorivo za naporno vježbanje jer će vaše tijelo u nedostatku karbohidrata sagorjevati masnoće. Vaše tijelo također može pretvoriti određene aminokiseline u energiju,tako da je važno za sportiste da zaštite svoje mišićno tkivo suplemetisanjem sa BCAA aminokiselinama i / ili sa proteinskim suplementom. 

Koja je uloga karbohidrata?
Dok protein služi za izgradnju mišićnog tkiva,karbohidrati pružaju energiju i služe kao gorivo za trening i natjecanje. Izvor energije koji vaše tijelo preferira jeste obnovljivi karbohidrat polisaharid poznat kao glikogen. Brzi karbohidrati su najbolji za obnovu glikogena nakon treninga ili natjecanja dok je za energiju prije treninga najbolje konzumirati sporo-izgarajuće karbohidrate iz cjelovitih žitarica ili povrća koji mogu dati dugotrajniju energiju. 

Zašto postoji toliko tipova proteinskih suplemenata?
Najvažnije kod sportske prehrane jeste pravilno tajmiranje. Trebate koristiti brzo-djelujući protein sirutke prije i / ili poslije treninga,dok se sporo probavljivi kazein bolje uklapa između jela i prije spavanja. Posebni proteini su napravljeni za osobe osjetljive na laktozu (protein jajeta) i za vegetarijance (protein soje),a postoje i mješavine proteina koje su pored odličnog okusa i jako praktične.

Ako je malo proteina dobro, da li je više i bolje?
Ne mora biti. Općenita je preporuka za unos proteina kod aktivnih osoba da uzimaju dva grama proteina na kilogram tjelesne težine. Dakle ako težite 70 kg trebali bi konzumirati oko 150 grama proteina na dan kroz cjelovitu hranu i proteinske šejkove. Ako je vaš cilj da dobijete na težini pokušajte sa većom količinom a ukoliko želite da smršate smanjite unos. Da bi odredili tačnu količinu koja vam je potrebna za vaše potrebe zabilježite sve što jedete i pijete u vaš dnevnik i mjerite svoj napredak iz sedmice u sedmicu,iz mjeseca u mjesec. Povećajte ili smanjite unos proteina,karbohidrata i količinu vjezbanja po potrebi.

Zašto je protein toliko važan?
Protein sadrži aminokiseline koje služe kao gradivni blokovi mišićnog tkiva. Mišići se slamaju od stresa kojem su izloženi tokom treninga i izgrađuju se ponovo veći i jači uz pomoć aminokiselina i dovoljno odmora od treninga koji je potreban da bi se pokrio oporavak.

Šta je sportska prehrana?
Sportski dodaci prehrani su zdravstveno izbalansirani dodaci koji služe kao gorivo za optimalne performance,da li za trening ili za natjecanje. Kategorija je prilično širokog raspona od proteinskih prašaka i već spremnih napitaka do energetskih pločica,minerala i drugih proizvoda.

 

FINO PODEŠAVANJE VAŠIH PERFORMANSI

Šta se podrazumjeva pod frazom “jesti kao bodybuilder”?
Konzumiranje 6 ili 7 manjih jela kroz dan pruža nekoliko prednosti za aktivne pojedince. Prvo,metabolizam je primoran da stalno probavlja hranu i nesvjesno sagorijeva kalorije. Drugo,vaši mišići su konstantno opskrbljeni aminokiselinama za izgradnju i karbohidrati su prisutni u toku čitavog dana za energiju. Iako ova tehnika potiče od bodybuildera,bilo ko ko želi da izgubi masti ili da dobije mišićnu masu može primjeniti priloženu praksu. Ukupni dnevni unos hrane ostaje isti,samo su kalorije raspoređene kroz veci broj manjih jela smještenih u raspon od 2 do 3 sata kroz dan.

Šta je kreatin i zasto ga toliko sportista koristi?
Kreatin je organska kiselina proizvedena u vašem tijelu koristeći amino kiseline arginin,glicin i metionin. Ovi sastojci se nalaze u mesu,ali bilo bi nepraktično konzumirati količine koje su potrebne da bi se podigle sportske performanse. Kreatin monohidrat je jedan od najistraženijih dodataka prehrani i dokazano je da unapređuje veličinu i snagu mišića.

Šta je to "Stack"?
Bodybuilderi preferiraju da miješaju nekoliko suplemenata kao “stek”. Vrlo čest stek za poslije treninga jeste protein sirutke pomiješan u vodi sa kreatinskim prahom. Kombinovanjem ovih komplementarnih suplemenata imate priliku da dobijete veću korist nego što bi to bio slučaj kada biste koristili bilo koji od ovih suplemenata pojedinačno. Stek može uključivati hranu (npr. Pomoću blendera izmiješate bananu i bademe u čokoladni kazeinski šejk),i može se koristiti tokom čitavog dana (npr.protein sirutke prije treninga,multivitamin sa ručkom,kazein prije spavanja). Mogućnosti su ograničene samo vašom maštom.

Koliko je vazna hidratacija za aktivne pojedince?
Važnost održavanja adekvatne hidratacije se ne smije podcijeniti. Procijenjeno je da svega 2% dehidracije može imati negativan uticaj na sportske performanse. SAVJET: vaš pre-workout ili čak vas proteinski sejk moze imati određeni uticaj na vaše sveukupno stanje hidratiziranosti. Posmatrajte ih kao sastavne dijelove količine vode koju unosite.